Hoe vaak eet jij per dag?

Hoe vaak moet je eten op een dag? Of is het verstandig om af en toe te vasten? 

Veel van mijn klanten eten vaker dan de drie hoofdmaaltijden. Sommigen zelfs de hele dag door.  Gemiddeld eten we in Nederland 9 keer per dag kleine maaltijden of tussendoortjes. En dat is best vaak. Vind ik. Zeker nu gebleken is dat naast wat we eten, ook de regelmaat, de frequentie en het moment van eten belangrijk is voor een gezond gewicht en gezondheid.
Ben je benieuwd hoe dat zit? In dit bericht vertel ik je wat de hele dag eten met je stofwisseling doet. Maar ook hoe je op een simpele manier in balans kan komen zodat je je fitter voelt. Onze lichaamseigen klok speelt daarbij een belangrijke rol. Ontdek hoe je meer energie krijgt door het natuurlijk ritme van je lichaamsklok te volgen . Wie wil dat nou niet? 

Lees meer

Leefstijl en het voorkomen van dementie

Veel mensen weten inmiddels dat gezonde voeding belangrijk is om gezond te zijn en te blijven. Dat is intussen ook door wetenschappelijk onderzoek bevestigd.
Voor dementie is dat verband nog niet zo bekend.
Dankzij onderzoek komen we steeds meer te weten over dementie. We weten steeds beter wat dementie veroorzaakt, wie risico loopt en hoe groot de rol is van onze genen. 
Wetenschappers denken dat tot 30% van het aantal gevallen van dementie voorkomen kan worden, als we allemaal gezonder gaan leven. Het oorzakelijk verband is nog niet onomstotelijk vastgesteld. Daar wordt nu volop onderzoek naar gedaan. De vraag is of een gezonde leefstijl dementie kan voorkomen en of leefstijlinterventies effect kunnen hebben.

Lees meer

Supermarktsafari 3 april 2024 een Interactieve workshop en ontdekkingstocht

Gezond kiezen in de supermarkt, dat kan nog best lastig zijn.

Op het etiket van een voedingsmiddel staat heel veel informatie en zou je daarbij kunnen helpen. Maar weet jij precies hoe?

Tijdens de supermarktsafari vertel ik tijdens een rondleiding  in de supermarkt over gezonde voeding en etiketten lezen en laat je ter plekke zien hoe je gezonde producten herkent. Ik leg uit op basis waarvan je een keuze kan maken en hoe je de claims, logo’s en ingrediëntenlijsten goed kan lezen en gebruiken om je dagelijkse voeding net wat gezonder te maken. We bespreken wat jij belangrijk vindt. Wat zou je willen veranderen en hoe zou je dat bij het boodschappen doen kunnen aanpakken? Je gaat naar huis met heel veel praktische tips en informatie.

Doe mee met deze ontdekkingsreis door het oerwoud van ongezond en gezonde voedingsmiddelen.  Je leert in anderhalf uur over producten die je voeden in plaats van vullen.

Praktische informatie Supermarktsafari

• 7 maart 2024  en 3 april 2024

Supermarktrondleiding 2024 NijmegenStart 19.30 uur. Einde ongeveer 21.00 uur.

• Locatie; AH Daalseweg 200, Nijmegen.

• Kosten: ik vraag een kleine bijdrage van € 7,50.
• De opbrengst gaat volledig naar de Stichting Alzheimer.
• Er is per keer ruimte voor 6 personen zodat de groep niet te groot wordt en iedereen zijn vragen kan stellen.
• S.v.p. vooraf aanmelden én betalen. Dat kan via de informatiebalie van de AH of meld je aan via contactformulier.
• Vol = vol. Is er geen plaats meer? Ik bied de mogelijk om je naam op de wachtlijst te zetten voor als er iemand uitvalt of een volgende ronde.
• Zorg dat je goed ter been bent. We starten boven in het personeelsgedeelte van de AH en lopen daarna zeker een uur door de gangpaden.
Dus goed kunnen traplopen en minimaal een uur door de winkel het aanbod bekijken, moet geen probleem voor je zijn.
• Neem je leesbril mee als je moeite hebt met kleine lettertjes.

Meld je aan voor de supermarktsafari en ga mee in de jungle genaamd supermarkt.

Heb je nog vragen neem gerust contact op.

 

 

Een gezond & succesvol 2024

 

Dit 2 maanden oude kiemplantje laat symbolisch het groeiproces zien bij gedragsverandering.  Er gebeurt veel buiten het zicht. Een stevige basis is intussen gelegd.
Dit geldt ook in het proces van veranderen. Groei is niet altijd meteen zichtbaar.

Weet waar je heen wil en wie je wil zijn. Dat is de basis. De rest volgt. Soms zie je niet meteen resultaat maar heb vertrouwen in het proces. Heb vertrouwen in jezelf.

Afvallen met je partner

Afvallen met je partner

Samen sta je sterker

Iedereen die op zoek is naar manieren om af te vallen weet hoe moeilijk het kan zijn om leefstijl te veranderen.  De uitdagingen zijn voor iedereen anders.  Mijn persoonlijke aanpak zorgt voor succesvolle resultaten. Ik bied niet alleen voedingsadvies, maar motiveer, begeleid en coach met als doel het aanleren van een gezond eetpatroon waar je altijd op kan terugvallen in perioden dat het wat minder gaat. Daarbij kijk ik naar de individuele situatie en bepaal ik de aanpak in samenspraak met jou. Wat ik regelmatig zie bij mijn cliënten is dat deze verandering makkelijker is als je dit samen doet met je gezin en of partner.

Lees meer

Hoeveel suiker zit er in je voeding?

Dit wil wist je nog niet over suiker

Suiker zit in meer voedingsmiddelen dan je zou denken. Wil je minder suiker eten? Dat is nog niet zo makkelijk want fabrikanten hebben veel schuilnamen verzonnen voor suikers. Waarom? Doordat het ingrediënt niet als suiker vermeld staat op het etiket kan de gemiddelde consument niet direct zien dat het product suiker bevat en dat verkoopt beter. Een marketingtruc dus.

Het is een kunst om al die schuilnamen te kennen en de suiker uit je eten te vermijden. Ben jij iemand die bewust wil eten en te veel toegevoegde suiker in je voeding wil voorkomen? Mijn eerste tip is: lees het etiket goed en bekijk de ingrediëntenlijst. Deze lijst  laat zien waar het voedingsmiddel uit bestaat. Het meest gebruikte ingredient staat vooraan in de lijst. Dus begint het overzicht met suiker of staat het als tweede vermeld. Dan weet je direct dat er veel suiker aanwezig is.

Ik geef je in dit artikel algemene tips hoe je de suikers kan herkennen en een vijftal voorbeelden van producten waar suiker aan toegevoegd is.  Daar waar je het niet zou verwachten!

Lees meer

Wanneer heb je overgewicht?

Uitleg over lichaamsvet, spiermassa en visceraal vet in relatie tot de standaard waarden voor een gezond gewicht

Als je wilt weten of je een gezond gewicht hebt kun je dit berekenen met de BMI (Body Mass Index) en door het meten van je middelomtrek.

De BMI is een internationaal gebruikte berekening die aantoont of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. De BMI houdt daarnaast rekening met je leeftijd en of je een man of vrouw bent. Deze index houdt geen rekening met of je gespierd bent, zwanger of borstvoeding geeft. De lichaamssamenstelling verandert in deze omstandigheden en de BMI-index is in die gevallen minder geschikt. Voor mensen van Aziatische of Hindoestaanse afkomst worden aangepaste normen aangehouden vanwege een andere verhouding spier- en vetmassa. Ook voor ouderen boven de 70 jaar wordt doorgaans andere grenswaarden gehanteerd. Personen die veel vocht vasthouden (oedeem) kunnen op een te hoge BMI uitkomen, terwijl ze niet te veel lichaamsvet met zich meedragen. Voor kinderen gelden andere grenzen voor overgewicht dan voor volwassenen. Kinderen zijn in de groei en daarom zijn lengte, gewicht en dus ook de BMI afhankelijk van de leeftijd.

In alle gevallen geldt dat het meten van je middelomtrek naast je BMI van belang is, om een goede inschatting van de vetverdeling in je lichaam te kunnen maken.Wil je afvallen of een gedurende een bepaalde periode je gewicht in de gaten houden dan is het verstandig om naast je BMI ook je middelomtrek bij te houden.
In mijn praktijk gebruik ik een weegschaal die naast het lichaamsgewicht, ook de verhouding vet- en skeletspiermassa in procenten meet en het niveau van het visceraal vet.
In de volgende hoofdstukken leg ik uit wat dat precies is en waarom die waarden belangrijk zijn om in de gaten te houden. (Leestijd 5 minuten) Lees meer

Begin de dag met een voedzaam ontbijt

Is het slim om je ontbijt over te slaan?

Tijdens gesprekken met mijn cliënten merk ik dat het overslaan van het ontbijt vaak leidt tot meer snoepen en snaaien. Maar ook minder bewegen of meer roken is hieraan gerelateerd.  Na de nacht kan je lichaam wel wat voeding gebruiken. Het energietekort dat ontstaat in de ochtend heeft vaak invloed op het (eet)gedrag en de keuzes die gemaakt worden gedurende de rest van de dag.

Dus ik adviseer om de dag te beginnen met een gezond en voedzaam ontbijt. Ook als je wilt afvallen. Of misschien wel juist als je wilt afvallen!

Ben je op zoek naar een idee voor een gezond ontbijt dat net even anders is? Hieronder vind je enkele voorbeelden.  Maar eerst kort wat meer uitleg wat gezond ontbijt precies is. Want gezonde voeding gaat om voedingswaarde. Die waarde is belangrijk voor je lichamelijk functioneren zowel fysiek als mentaal, en zeker niet onbelangrijk, ook om met plezier te eten.

Lees meer

Slimme tips tegen voedselverspilling

In Nederland wordt veel eten weggegooid. Volgens onderzoek is dat zelfs een kwart van ons eten! Voedselverspilling voorkomen is hard nodig. Al dat weggegooide eten is verbouwd, vervoerd, en bereid. Dat heeft energie gekost. Om iedereen de komende eeuw te kunnen blijven voeden met gezond voedsel is het voorkomen van voedselverspilling en het besparen op energie een essentiële stap. En minder weggooien is natuurlijk ook fijn voor je portemonnee.

In de week van 12 tot 19 september 2022 wordt aan alle Nederlanders gevraagd thuis een week lang geen voedsel te verspillen. Doe je mee?

Ik heb tips en ideeen op deze pagina verzameld. Welke spreekt jou aan? Probeer die eens uit de komende week. Elke verandering begint met een kleine stap.

Lees meer