Leefstijl en het voorkomen van dementie

Veel mensen weten inmiddels dat gezonde voeding belangrijk is om gezond te zijn en te blijven. Dat is intussen ook door wetenschappelijk onderzoek bevestigd.
Voor dementie is dat verband nog niet zo bekend.
Dankzij onderzoek komen we steeds meer te weten over dementie. We weten steeds beter wat dementie veroorzaakt, wie risico loopt en hoe groot de rol is van onze genen. 
Wetenschappers denken dat tot 30% van het aantal gevallen van dementie voorkomen kan worden, als we allemaal gezonder gaan leven. Het oorzakelijk verband is nog niet onomstotelijk vastgesteld. Daar wordt nu volop onderzoek naar gedaan. De vraag is of een gezonde leefstijl dementie kan voorkomen en of leefstijlinterventies effect kunnen hebben.

Leefstijlfactoren die een rol spelen bij dementie

We leven langer, maar wel met ziektes. Van de hersenziekte dementie is intussen is duidelijk geworden dat je hersenen gezond houden, cruciaal is om de kans om op latere leeftijd dementie te krijgen te verlagen. Helaas is er nog geen medicijn gevonden. Veel onderzoekers geloven dat 5 tot 10 procent van alle dementie te voorkomen is met een gezonde levensstijl en dat het een gunstige invloed heeft op het ziekteproces. Hoe eerder je daarmee begint hoe beter maar vanaf middelbare leeftijd (45 jaar) starten en hierop inzetten wordt aangeraden. 

Wat zijn dan de belangrijkste risicofactoren en wat kun je er zelf aan doen?

  • Hoge bloeddruk.
  • Overgewicht
  • Alcohol
  • Suikerziekte
  • Roken
  • Verhoogd cholesterol
  • Ongezonde voeding
  • Weinig beweging
  • Weinig nieuwe dingen leren
  • Weinig sociale contacten

Bovengenoemde risicofactoren hebben een relatie met elkaar. Overgewicht kan bloeddruk verhogend werken. Ongezonde voeding met verkeerde vetten heeft een relatie met verhoogd cholesterol. Eet je veel zoete en bewerkte producten dan kan dat leiden tot suikerziekte, overgewicht en hoge bloeddruk.
Niet roken en voldoende bewegen is goed voor je bloedvaten en lichaam. Goede hart en vaat gezondheid is ook goed voor het brein. En dat is weer belangrijk voor je mentale gezondheid en weerbaarheid in geval van ziekte. 

De risicofactoren voor dementie gelden ook voor andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten of kanker. De verschillende beschermende factoren en risico’s beïnvloeden elkaar. En daarnaast zijn de effecten per persoon sterk verschillend. Je kunt gezond oud worden, ook als je je hele leven niet hebt gesport. Ook mensen met een gezonde leefstijl lopen kans op het krijgen van dementie.

Andere factoren als luchtvervuiling, gehoorschade, depressie en hoofdtrauma kunnen ook een risicofactor vormen. Het onderzoek daarna loopt nog en is nog niet wetenschappelijk bewezen.

Ultra bewerkt voedsel en gezonde hersenen

Recent is geconstateerd dat ultra bewerkt voedsel een verband heeft met de gezondheid van de hersenen. Hoe dat precies werkt en of het ene een directe oorzaak is van het ander, moet nog onderzocht worden. Veel zout, suiker en vet in industrieel bewerkte voedingsmiddelen heeft invloed op onze darmen, zeker ook als de vezels ontbreken. En gezonde darmen zijn cruciaal voor gezonde hersenen door de onderlinge uitwisseling van stoffen als hormonen, vetzuren en suikers.

Preventieve werking van gezonde voeding

Kortom onderzoek naar de oorzaak van dementie is hard nodig. Eén ding weten we zeker: Je brein gezond houden is belangrijk. Hoe je dat doet? Goede voeding werkt in ieder geval preventief en verkleint de kans op leefstijl gerelateerde aandoeningen. Daarom maak ik mij hard voor aandacht en bewustwording;  een gezond gewicht en eetpatroon kan de kwaliteit van leven nu en in de toekomst verbeteren. 

Wil je meer weten, vind je het moeilijk om te starten of vol te houden?  Kom dan langs voor een 1 op 1 gesprek. Of meld je aan voor de supermarkt safari. De opbrengst komt volledig naar de stichting Alzheimer.

Ja ik ben geïnteresseerd