Voedingsadvies bij overgangsklachten

Veel vrouwen merken dat de overgang gepaard gaat met opvliegers, slecht slapen, en stemmingswisselingen. Maar ook slapeloosheid, gewrichtsklachten, depressie, hoofdpijn, hartkloppingen, vergeetachtigheid en gebrek aan energie worden genoemd door vrouwen in deze fase.
De meesten komen bij mij omdat ze merken dat ze snel in gewicht aankomen. Gelukkig kun je de klachten met de juiste voeding verminderen. Dus wil je van je overgewicht af én die andere overgangsklachten aanpakken? Lees dan snel verder.

Klachten in de overgang

Tijdens de overgang verandert er veel in het leven van een vrouw. Niet alleen lichamelijk maar vaak ook in de omgeving en het gezin. Bijvoorbeeld als kinderen groot worden en zelfstandig gaan leven, of als je de zorg op je neemt voor een naaste. Ook komt het besef dat een nieuwe fase is gestart. Met nieuwe mogelijkheden maar het kan ook leiden tot veranderingen die onverwacht komen. Zowel lichamelijk als mentaal vindt er transformatie plaats en is het belangrijk om de balans (terug) te vinden.

Door sterke schommelingen in de aanmaak van oestrogene hormonen in de eierstokken ontstaan de lichamelijke klachten. Door die schommelingen heb je het ineens bloedheet en loopt je rood aan. Dat is heel vervelend op het werk, maar je slaap kan er ook flink  door verstoord worden. Gelukkig zijn er voedingsmiddelen waarmee je opvliegers kan voorkomen en invloed kan uitoefenen zodat je beter kan slapen.

Voeding speelt ook een belangrijke rol in het voorkomen van botontkalking. De oestrogenen in je bloed, die tijdens de overgang lager worden, beschermen je botten namelijk. Als je minder oestrogenen aanmaakt neemt die bescherming af en is het belangrijk om je voeding aan te passen om op den duur botontkalking te voorkomen.

De overgangsklachten verminderen

Wat ik geleerd heb (als ervaringsdeskundige) is dat ongezonde voeding de overgangsklachten kunnen versterken. Net als te weinig slapen, stressvolle periodes en onvoldoende beweging. Als voedingsdeskundige viel het mij op dat er nog weinig aandacht is en bekend over wat gezonde voeding en leefstijl kan bijdragen aan het terugbrengen van de balans en beperken van gevolgen van de overgang. Daarom heb ik verschillende trainingen gevolgd en ook mijn eigen eetpatroon aangepast. Ik heb veel geleerd over de complexiteit van de hormoonhuishouding en de rol die voeding daarin speelt. Ik weet nu wat wel en niet helpt voor mijzelf. Maar geen vrouw is hetzelfde en helaas is er niet 1 formule die ik je kan adviseren.  Tijdens een persoonlijk begeleidingstraject begeleid ik je en gaan we samen ontdekken wat voor jou helpt. In het traject bespreken we de verschillende factoren die van invloed zijn en gaan we stap voor stap dat vertalen naar jouw situatie.

Voedingsadvies bij overgangsklachten

Voeding heeft alles te maken met een gezond gewicht en met je gezondheid. dat geldt natuurlijk ook in de overgang.
Misschien ben je al goed bezig en let je op wat je dagelijks eet en zorg je voor voldoende beweging. Maar merk je dat het moeilijk is om vol te houden. Of weet je niet precies welke voedingsmiddelen je kunnen helpen die hormonen een beetje in toom te houden? Ben je op zoek naar die balans en praktische toepassingen die je kunnen helpen om deze periode om te zetten naar een positieve transformatie?

Eerste stap maken naar positieve verandering

Een kennismakingsgesprek kan al de eerste stap zijn en inzicht geven in wat jij nodig hebt. Goed voor jezelf zorgen en luisteren naar waar je lichaam om vraagt, helpt om bewust bezig te zijn met de overgangsjaren.  Een kennismakingsgesprek is gratis maar heel waardevol voor die eerste stap van bewustwording.