Is bloemkoolrijst gezond?

Heb jij ze ook langs zien komen? Recepten waarin rijst is vervangen door bloemkoolrijst. Bloemkool die fijngemalen is heeft de structuur van gewone rijst en past in de trend van een koolhydraatbeperkt voedingspatroon. Het bevat namelijk veel minder koolhydraten dan rijst; slechts 1.8 gram per 100 gram. Dat is bijna niets. Daarnaast is het aantal calorieën een stuk lager. Wil je afvallen dan is het eten van minder koolhydraten een manier om de hoeveelheid calorieën in je voeding te beperken. Is het eten van bloemkoolrijst daarom gezonder?  Ik leg je het in dit artikel uit.

Is bloemkoolrijst gezonder…dan gewone rijst?

Als eerste antwoord ik op zo’n soort vraag over een voedingsmiddel eigenlijk altijd dat niet één voedingsmiddel echt ongezond is (ja oké behalve suiker). Om te beoordelen of je gezond eet is het slimmer om te kijken naar wat je gedurende rest van de dag nog meer eet. En niet onbelangrijk; waarom je het vraagt. Wil je afvallen, heb je een allergie, wil je meer energie en je fitter voelen?  Flauw antwoord misschien waaraan je nu niets hebt. Ik zal daarom de vraag of bloemkoolrijst wel of niet past in een gezond voedingspatroon vergelijken met gewone rijst.

Wat zit er in rijst?

Rijst is een graanproduct en granen bevatten doorgaans veel koolhydraten. Koolhydraten leveren energie net als vetten en eiwitten dat doen. Wist je dat onze hersenen niet zonder koolhydraten kunnen functioneren?

Daarnaast bevat rijst veel gezonde voedingsstoffen. Zilvervliesrijst heeft de voorkeur boven gewone rijst omdat het een volkoren product is. Dat betekent minder bewerkt en daarom bevat deze soort nog veel van de natuurlijke vitaminen, mineralen en voedingsvezels.
Ik wil even inzoomen waarom voedingsvezels belangrijk zijn voor je gezondheid. Voldoende vezels in je voeding verkleint de kans op hart- en vaatziekten, darmkanker en dragen bij aan een goede stoelgang en gezonde darmwerking. Echt een gezonde factor in onze voeding. In Nederland eten veel mensen te weinig vezels. Een gezonde hoeveelheid is 30 – 40 gram per dag. Wil je meer weten over vezels en waarom die erg belangrijk zijn?  Lees dan hier over vezels in je voeding en wat het voor je kan doen. Bijvoorbeeld als je wilt afvallen.

Samengevat

  • Rijst is een graanproduct en past in een gezonde voeding als je kiest voor zilvervliesrijst
  • Zilvervliesrijst is gezond omdat het veel vezels, vitaminen en mineralen bevat en de nodige energie levert
  • Vezels zijn belangrijk voor een gezonde darmwerking, verkleint de kans op bepaalde ziekten, en de kans op overgewicht.

Wat zit er in bloemkoolrijst?

Bloemkoolrijst bevat, zoals gezegd, veel minder koolhydraten dan rijst. Bloemkool levert net als alle groente veel vezels, vitaminen en mineralen. Een gezonde voeding bevat minimaal 300 gram groente. Voor de meeste Nederlanders is het eten van deze hoeveelheid een uitdaging. In die zin is het vervangen van rijst door de bloemkoolversie een goed idee. Zeker voor iemand die zijn bord bij de avondmaaltijd graag vol schept met rijst en weinig groente daarbij eet.
Ook bevat het minder calorieën wat voor iedereen die wil afvallen een goede motivatie kan zijn om af te wisselen. Nadeel is dat bloemkoolrijst minder verzadigd dan rijst en daardoor de kans vergroot dat je sneller trek krijgt en gaat snacken tussendoor. De bloemkoolrijst lijkt wel op rijst maar smaakt heel anders. Omdat er veel manieren zijn om te bereiden moet dat voor de meesten van ons geen bezwaar zijn.
In de supermarkt zijn veel producten te koop waar groente in is verwerkt. Bijvoorbeeld courgette-spaghetti of wraps gemaakt van bieten en tarwe. Het zijn makkelijke kant en klaar producten. Maar helaas zijn er al te vaak ingrediënten aan toegevoegd die niet gezond zijn. Bloemkoolrijst vormt daarop een uitzondering want het bestaat voor 100% uit rijst.

Samengevat;

  • Bloemkoolrijst past in een gezonde voeding omdat het vezels, vitaminen en mineralen bevat en weinig calorieën.
  • Om dagelijks voldoende vitaminen, mineralen en vezels via je voeding binnen te krijgen is het advies om minimaal 300 gram groente per dag te eten. Meer is beter.
  • Kies je voor een vervanger van graanproduct uit de supermarkt ga dan voor een product van 100% groenten of maak het zelf. Bewerkte producten bevatten namelijk vaak ongezonde toevoegingen.

Advies voor iedereen die minder koolhydraten wilt eten

  • Bloemkoolrijst bevat weinig koolhydraten; slechts 1.8 gram per 100 gram (gekookt). Terwijl in gewone gekookte rijst gemiddeld 26,5 (zilvervlies) tot 32.2 gram (witte rijst) Ook de hoeveelheid calorieën is ongeveer 5 x minder dan van rijst.
  • Eet je voldoende groente en heb je geen overgewicht dan raad ik niet aan rijst uit de voeding te bannen, want het is een belangrijke energiebron en nog gezond ook als je voor zilvervliesrijst kiest.
  • Bloemkoolrijst telt mee in de 300 gram aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente. Ook voor andere producten die zijn gemaakt van groente gaat dit op. Eet jij (of je kind) te weinig groente dan is dit een manier om die hoeveelheid te verhogen. 
  • Ik adviseer om de koolhydraatvervanger zelf te maken of om te controleren hoeveel groente in het kant en klare-product zit en welke andere ingrediënten gebruikt zijn.  Nog leuker is om het zelf te maken. Eenvoudig recept nodig voor bloemkoolpizza? Zie deze pagina voor een lekker recept.

Belangrijk voor als je wilt afvallen met een koolhydraatarm dieet

Wil je afvallen en overweeg je om aan koolhydraatbeperkt of koolhydraatarm te gaan eten? Vraag advies. Door te berekenen of je geen tekorten opbouwt en het maken van een persoonlijk voedingsadvies krijg je inzicht en weet je wat goed voor jou is. Ja, ik wil deskundig advies!