5 Tips tegen coronakilo’s
Veel cliënten vragen mij hoe ze kunnen voorkomen dat ze in gewicht aankomen in deze Corona-tijd. Door thuiswerken of zelfs helemaal geen werk meer, is je dagelijkse ritme veranderd. Wat ook niet helpt is dat de sportmogelijkheden nog steeds beperkt zijn. Het is moeilijk om de balans in het eetpatroon te houden en op gewicht te blijven. Ook hoor ik dat in deze onrustige periode troostvoedsel vaker op het boodschappenlijstje staat. En juist nu is het belangrijk om gezond te eten, regelmatig te bewegen en voldoende te slapen om zo je weerstand te ondersteunen.
De wereld staat op z’n kop en emoties als onrust, stress, verdriet of verveling leiden bij velen tot meer eten dan normaal. Het is dus knap lastig om niet te gaan snaaien. Maar wat kan je daar tegen doen? Snoepgewoontes veranderen is niet makkelijk. Dat kost tijd. Maar er zijn wel een paar stappen die je kan nemen om deze af te leren óf er voor te zorgen dat je die nu niet aanleert!
1. Eet je emoties niet weg
Sta je voor de koelkast of de voorraadkast met de drang om iets te eten? Tel dan eerst tot 10 en vraag je af of je echt trek hebt. Of is het meer afleiding, verveling of een beloning die je zoekt. Misschien is het een gewoonte die er langzaam in is geslopen op momenten dat je verdrietig bent? Zorg in dat geval voor afleiding. Beloon jezelf met een momentje rust. Lees een boek als je verveelt. Doe een yoga-oefening als je onrustig bent of bel een vriend of vriendin op als je angstig voelt. Door jezelf bewust te worden van de voor jou moeilijke momenten, en er rekening mee te houden en er iets anders voor in de plaats te doen kun je de snoepgewoonte doorbreken. Hoe langer je dit oefent hoe makkelijker het wordt. Bedenk ook als het de eerste keren niet meteen lukt dat het bewust worden van je voedingsgedrag de eerste stap is. En een belangrijke. Pas daarna kun je bij stap 2, door het herkennen van je gedrag, actief bedenken wat je anders kan doen als je weer voor die koelkast staat.
2. Blijf je normale dagritme aanhouden
Dus ben je gewend om drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes te eten in tijden voor de coronacrisis, blijf dat ook doen. Kies voor voedzame maaltijden met volkoren producten, minimaal 250 gram groenten en 2 stuks fruit per dag. Een handje ongezouten noten is een gezond en voedzaam tussendoortje. Als je een maaltijd overslaat krijg je op een gegeven moment zo’n honger dat het kiezen voor een gezonde snack veel moeilijker is. Ongezonde tussendoortjes zijn vaak vrij goedkoop en overal verkrijgbaar dus moeilijker te weerstaan als je een hongeraanval hebt. Ook andere gewoonten op gebied van ontspannen, slapen en bewegen zijn van invloed op je eetgedrag. Mijn advies is dan ook daarin hetzelfde te blijven doen als je altijd gewend was.
3. Verstop de snoeptrommel of haal niets in huis
Omdat je meer thuis bent is de voorraadkast dichtbij en waarschijnlijk ook zichtbaarder dan op het werk. Ook dat maakt de verleiding weerstaan moeilijk. Stop al het lekkers in een afgesloten trommel en zorg dat het niet in het zicht staat. Nog beter is om niets te kopen maar dat is niet voor iedereen met een gezin te realiseren. Het helpt in ieder geval om niet met honger boodschappen te gaan doen. Met een volle maag koop je (bewezen) minder snacks en snoep dat met een lege. (dat is dus tip 3b 🙂 )
4. Ga op tijd naar bed en slaap voldoende.
Bij een slaaptekort zijn je honger en verzadigingshormonen uit balans waardoor je meer eetlust krijgt. Misschien herken je dat wel? Hoe weet je of je voldoende geslapen hebt? Als je uitgerust wakker wordt heb je lang genoeg geslapen. Voor de meesten is dat 7 tot 8 uur.
5. Genieten maar kies voor gezond.
Door het nemen van een gezonde snack tussen de maaltijd door kun je een aanval van lekkere trek voorkomen doordat je suikerspiegel constanter blijft. Gezond kan echt lekker zijn en is niet alleen die saaie wortel. Kijk maar eens naar dit ABC van PuurGezond.
En als laatste, maar waar ik wel de nadruk op wil leggen, is dat je natuurlijk mag genieten van lekker eten.
Juist omdat we in een wereld leven waar alles op zijn kop staat adviseer ik om vooral niet te streng te zijn voor jezelf. Het thuiswerken brengt de nodige stress met zich mee. Vooral als je ook nog kinderen moet lesgeven en / of bezorgd bent over de gezondheid van je naasten. Maar beperk de momenten, plan van tevoren wanneer het tijd is voor een genietmoment. En vooral GENIET van je eten op dat moment ook heel bewust.
Denk je maar nu wil het echt goed aanpakken en dat kan ik niet alleen? Bel dan voor een gratis kennismakingsgesprek. appen of mailen kan ook. Samen kom je verder!