Gemakkelijk afvallen door maaltijdvervangers? Of toch niet?

Maaltijdvervangers lijken op het eerste gezicht een goed idee als je snel wilt afvallen. Toch raad ik niet aan om hiervoor te kiezen want er kleven heel wat nadelen aan. Je leert namelijk niet je voedingsgewoonten aan te passen. Als je stopt met het gebruik van deze producten geeft de weegschaal meestal al snel het oude gewicht aan omdat je terugvalt in je oude eetpatroon. Deze dieetproducten, zoals ze ook wel bekend staan, zijn daarnaast nogal duur en de samenstelling is niet optimaal. De consumentenbond deed er onderzoek naar.

Afvallen met maaltijdvervangers geen goed advies

Conclusie uit dit onderzoek¹ is dat de meeste maaltijdvervangers te weinig eiwit bevatten. En voldoende eiwit is nodig om verlies van spierweefsel bij energiebeperking te voorkomen. Hoe meer spieren je behoudt hoe meer dat kan helpen om op gewicht te blijven. En een eiwitrijke maaltijd heeft een verzadigende werking zodat je niet snel een hongergevoel krijgt door een lege maag.
Verder bleek dat deze producten veel suikers bevatten.  Suiker is juist niet wat ik adviseer als je gezond wilt eten want het levert alleen calorieën en geen vitaminen en mineralen. Bovendien wil je die zoete smaak juist afleren en gaan voor een eetpatroon met zo min mogelijk toegevoegde suikers. Je bloedsuikers in balans houden is 1 van de voorwaarden voor een gezond gewicht.

Snel afvallen; voor- en nadelen

Maaltijdvervangers vervangen één of meerdere maaltijden per dag. Het gaat hierbij meestal om vervanging van de hoofdmaaltijden, dus ontbijt, lunch of avondeten. Op de verpakking van maaltijdvervangers moet staan ‘Maaltijdvervangend product voor gewichtsbeheersing’. Kies je ervoor om meer dan 1 maaltijd te vervangen dan eet je al snel 800 – 1000 kilocalorieën minder dan normaal.
Daarmee val je snel af. Dat kan nou net zijn wat je wilt maar houdt er rekening mee dat op de lange termijn snel afvallen leidt tot jojo effect; je gewicht gaat snel weer naar het oude niveau en vaak net wat meer. Je lichaam en stofwisseling kan uit balans raken, door de te grote energiebeperking. En de overgang naar ‘gewone’ maaltijden als je stopt met deze dieetproducten kan lastig zijn. Zeker als je niet precies weet wat je het beste kan kiezen voor een gezond gewicht. Kortom het is beter om langzamer af te vallen zodat je blijvend op gewicht blijft.

Snel afvallen werkt motiverend, maar daarna snel weer aankomen daar doe je gezondheid én je gewicht geen plezier mee!

Gezond afvallen en op gewicht blijven

Mijn advies bestaat daarom uit stap voor stap je eetpatroon aanpassen, een dagmenu dat is opgebouwd uit gezonde en pure producten (die je oma zou herkennen), veel variatie en zonder suikers. Kies je voor begeleiding bij deze verandering dan help ik je door een op maat gemaakt advies voor een gezond dagmenu en aangepast aan jouw leefstijl zodat je het vol kan houden en niet een radicale verandering betekent.
Met plezier blijven eten en genieten van je maaltijden is een vast onderdeel van mijn advies. Nieuwsgierig? Bel gerust.

onderzoek consumentenbond maaltijdvervangers