Hoe zorg je voor een goede weerstand en helpt het om extra vitamine D te slikken?
Het Coronavirus houdt ons allen bezig. De uitbraak en alle maatregelen die zijn genomen, zet voor velen het dagelijks leven op z’n kop en vergt veel van ons en onze flexibiliteit. Gezond leven en een goede weerstand, het is juist nu extra belangrijk. Het opvolgen van RIVM adviezen om besmetting met het griepvirus te voorkomen is zinvoller dan het slikken van vitaminen en supplementen. Mocht je toch ziek worden dan is een gezond lichaam met voldoende weerstand belangrijk voor snellere genezing.
Recent riepen verschillende wetenschappers om extra vitamine D te slikken tegen Corona. In een kleine Spaanse studie is een gunstig effect van vitamine D op het verloop van de ziekte naar voren gekomen. In verschillende dagbladen roepen experts op preventief vitamine D als supplement voor te schrijven en niet meer te wachten op nog meer wetenschappelijke studies.
In dit bericht lees je over wat gezonde voeding voor je kan doen en zoom ik in op het effect vitamine D. En als laatste een aantal tips over gezonde leefstijl. Altijd belangrijk maar helemaal in deze onzekere tijden.
Hoe kan voeding helpen bij het opbouwen van je weerstand?
Er zijn veel vitaminen en mineralen die bijdragen aan het verhogen van je gezondheid en dus ook je weerstand. Voeding kan er niet voor zorgen dat je immuun wordt. Dat kan alleen als je het virus hebt gehad of als er een medicijn tegen Covid-19 beschikbaar komt.
Een gezonde en gevarieerde voeding gebaseerd op pure producten met weinig toevoegingen levert je de meeste gezondheidswinst op. Gezonde voeding bestaat uit minimaal 300 gram groenten en twee stuks fruit per dag, volkoren producten en regelmatig vette vis op het menu. Vergeet niet dagelijkse je portie melk en drink minimaal 1,5 liter water.
De meesten van ons weten wel dat een gezond eetpatroon belangrijk is voor je gezondheid en dus kan bijdragen aan het goed laten functioneren van je immuunsysteem. Dit hangt niet af van 1 of 2 voedingsstoffen of het innemen van een hele hoge dosis van een bepaalde vitaminen zoals veel verkopers claimen. Als je die claims dagelijks ziet langskomen werkt dat wel verwarrend.
Is het slikken van extra vitamine D goed voor je?
Bepaalde studies laten zien dat mensen met een laag vitamine D-gehalte meer kans hebben op het krijgen van het coronavirus en/of een ernstiger verloop van de ziekte. Maar er zijn ook studies die juist het tegenovergestelde aantonen. De kans dat er een relatie is tussen vitamine D en luchtweginfecties is al langer in het nieuws en ook niet zo gek omdat bij wekelijks gebruik van voedingssupplement de kans kleiner wordt. Maar er is nog onvoldoende aangetoond wat die relatie precies is en welke factoren nog meer van invloed zijn. Dan moet je denken aan al een bestaand tekort van dit vitamine of een tekort dat is ontstaan juist door het virus of een ontsteking.
Wat is de werking van vitamine D?
Vitamine D, ook wel zonvitamine genoemd, zorgt voor opname van calcium uit de voeding, voor behoud van sterke botten en tanden, en goede werking van je spieren. En inderdaad is het ook goed voor het afweersysteem. Advies is daarom in deze tijd te voorkomen dat je een tekort oploopt.
Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Elke dag een kwartier tot een half uur tussen 11.00 uur en 15.00 uur met in ieder geval je hoofd en handen onbedekt in de zon is voldoende voor je dagelijkse ‘portie’. Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Omdat we vooral afhankelijk zijn van voldoende zonlicht is er in de winter een risico op een tekort. Daarom wordt voor jonge kinderen (tot 3 jaar), ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen het advies gegeven om dagelijks extra 10 microgram vitamine D te nemen. Ben je ouder dan 70 jaar wordt 20 microgram aangeraden.
Kies bij voorkeur een supplement met vitamine D3 (cholecalciferol), de actievere vorm van vitamine D. De hoeveelheid microgram staat op het etiket. Microgram wordt meestal opgeschreven met de afkorting µg of mcg.
Maar let op: Een hogere dosis vitamine D slikken in de vorm van supplementen kan kalkafzetting in het lichaam veroorzaken en is dus niet gezond. Het komt voor als je langdurig te veel slikt dus kijk goed op het etiket en let op dat je kiest voor een dosis niet hoger dan de 100% van aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).
Wat kun je het beste doen om te voorkomen dat je griep krijgt?
- Houd je aan de richtlijnen en maatregelen van het RIVM om besmetting van het Coronavirus te voorkomen
- Eet gezond en zorg voor voldoende variatie. Elke dag een andere kleur groenten op je bord is een handig geheugensteuntje
- Pas op met de schreeuwerige reclame en lees goed waar de zogenaamde adviezen vandaan komen en te vertrouwen zijn
- Zorg voor ontspanning: een aantal keer per dag een kwartier even wat anders doen helpt je om vitaal de dag door te komen
- Slaap minimaal 7 uur. Word je uitgerust wakker? Dan heb je voldoende geslapen.
- Bewegen helpt. Op het werk en daarbuiten. Fysiek fit zijn helpt je om je mentaal en fysiek gezond te blijven en om te gaan met stressvolle situaties.De aanbeveling voor volwassenen is minimaal 150 minuten per week matig intensief bewegen, en 2 keer per week een half uur spierversterkende oefeningen.
- Heb je overgewicht? Probeer af te vallen want een BMI hoger dan 25 levert meer gezondheidsrisico’s dan bij mensen met een gezond gewicht. Begeleiding kan nuttig zijn. Zeker in de beginfase om de motivatie hoog te houden en niet terug te vallen in je oude gewoonten. Aarzel niet om een gratis kennismakingsgesprek aan te vragen als je vragen hebt over een gezond gewicht en afvallen.
- Voorkom dat je door stress, slaaptekort of verveling naar snacks grijpt en na de crisis met overgewicht kampt. Goede weerstand bouw je op door structureel gezond te leven en te eten en te werken aan een gezond gewicht en een gevarieerd eetpatroon.