Nieuw jaar, nieuwe kansen.

Een nieuw jaar en nieuwe kansen. Hoewel elke dag gezien kan worden als een nieuwe kans om te starten, is voor velen 1 januari de dag van goede voornemens. Zie hier de eerste gratis tip voor iedereen die gezond wilt (gaan) eten voor een vitaal en gezond gewicht.

Hoeveel voedingskeuzes maak je per dag?

Wist je dat je iedere dag ongeveer 250 voedingskeuzes maakt? Vaak gaat dat onbewust en vanuit een automatisme; ingegeven door wat je geleerd hebt en door prikkels uit je omgeving. Je gewoontes zijn zo ingebakken dat je er niet over nadenkt en automatisch bij de koffie een koekje neemt bijvoorbeeld. Of omdat het goedkoop en makkelijk is pak je in de supermarkt een diepvries pizza mee voor de vrijdagavond.
Onderzoek toont aan dat de factoren in dagelijkse leefomgeving van grote invloed zijn op onze keuzes. Ongezonde voeding is vaak goedkoop, gemakkelijk verkrijgbaar en zorgt er ook nog eens voor dat we er meer van eten dan we nodig hebben. Niet handig als je goede voornemen is om bewust en gezonder te gaan eten en over te stappen naar een gezonde relatie met je eten.

Tip van de dag

De tip van de dag gaat over plannen van het weekmenu om zo jezelf  te verleiden tot een gezond menu zonder dat het moeite kost. Het gaat ook over het loslaten van wat je gewend bent in kleine stapjes op een simpele maar effectieve manier. Een positieve verandering in je gewoontes kan gemakkelijk en plezier geven als je de juiste aanpak kiest.

Hieronder leg ik uit waarom ik mijn cliënten adviseer om voor meerdere dagen een weekmenu te bedenken en met een boodschappenlijstje naar de winkel te gaan. Hoe saai of gestructureerd dat mag klinken, het helpt je als je vitaler en gezonder door het leven wilt gaan en je ervan bewust bent dat het nu echt anders moet.

Kleine veranderingen met grote impact. Wat wil je nog meer

Omdat je het verdient…?!

Na een drukke dag heb je geen zin meer om nog boodschappen te doen en in de keuken te staan. En omdat je denkt dat je het wel verdiend hebt, kies je voor een pizza of een bak met friet. Maar als je er bij stil staat en over nadenkt…wat verdien je eigenlijk na een dag hard werken? Geen weegschaal die je vertelt dat het nu toch echt anders moet. En het geeft ook geen tevreden gevoel omdat je eigenlijk wat anders had voorgenomen.

De beste tip om af te vallen is…

..om te gaan plannen. Plannen van je dagmenu en het maken van boodschappenlijstjes. Dé manier om te voorkomen dat je kiest voor gemaksvoedsel. Deze producten zijn veelal vet, met veel suiker en ongezonde vetten. Fabrikanten weten de meeste consumenten daarmee te verleiden. Helaas hoe goed het ook smaakt, het levert je alleen extra calorieën en bevat te weinig gezonde voedingsstoffen.
Alle dagen plannen wat je gaat eten is de manier om te voorkomen dat je een ongezonde keuze maakt.  Noem het een “als-dan-plan”. Je bent voorbereid op de keuzes die je moet maken. Als je honger hebt. Dan weet je wat je gaat eten.
Daarmee heb je de eerste stap gemaakt in het bereiken van je doel! Ook ervoor zorgen dat je de verleidingen niet ziet of niet in huis hebt draagt daaraan bij. En het derde voordeel is dat je altijd de mogelijkheid hebt om een smakelijke maar gezonde maaltijd te maken.

Overstappen op een gezond dagmenu

Even op een rijtje wat ik bedoel

  1. Plan wekelijks een moment waarin je, al of niet met je gezin, bedenkt wat je die week gaat eten voor de avondmaaltijd
  2. Maak een boodschappenlijst en koop alleen dat wat daar op staat. Ga niet met een lege maag boodschappen doen.
  3. Bij die voorbereiding hoort ook boodschappen doen voor gezonde tussendoortjes, je ontbijt en de lunch.
  4. Geen inspiratie? Zorg dat je een voorraadje recepten hebt met makkelijke en lekkere maaltijden. Sla die op je telefoon op, of print ze uit. Je kunt dan altijd terugvallen op je favoriete recepten.
  5. Ga je op stap of krijg je tussen de maaltijd trek, dan is een gevulde fruitmand of een zakje met worteltjes in huis de uitnodiging om gezonder te gaan eten.
  6. Struin internet af (of bel mij 🙂 voor advies naar welke producten die jij lekker vindt passen in een gezond voedingspatroon. Er is zoveel meer lekkers te koop dan de kant-en-klare producten.
  7. De snoeptrommel of het koekblik stop je onder in de la zodat je die niet ziet en verleid wordt. Of nog beter: beperk je aankopen van calorierijk voeding die niet bijdragen aan je gezondheid als je een goede start wilt maken met je voornemen.
  8. Een week vooruitplannen helpt ook bij overzicht houden en er zo voor zorgen dat je voldoende variatie in je dagmenu’s houdt. Zie verder op in deze blog voor de aanbevelingen, zodat je de benodigde vitaminen en mineralen binnenkrijgt door voldoende afwisseling.
  9. Inventariseer voordat je boodschappenlijst maakt. Wat heb je nog in huis? Heb je restjes in de vriezer die op moeten?
  10. Probeer elke week 1 keer een nieuw recept uit. Verzamel een basis van 25 “lukt altijd” recepten die iedereen in je gezin lekker vindt. Handig voor in een drukke week.
  11. Bewaar je boodschappenlijstjes met je weekmenu’s. Die kunnen als inspiratie dienen voor de volgende keer.
  12. Foutje gemaakt? Niet erg! Leer ervan.

Kleine stapjes samen vormen de weg naar de grotere positieve draai in je leven

Dit is je eerste kleine stap richting de positieve draai in je leven. Lukt het niet? Maak deze stap gewoon wat kleiner. Hak de 12 punten in stukjes en start wat voor jou als haalbaar aanvoelt. Al is het alleen zorgen dat je altijd de fruitmand gevuld hebt en de snoeptrommel verstopt. Het vormen van kleine positieve gewoontes, is de weg naar grotere.

Plannen van je maaltijden: muf en saai?

Misschien wel maar wel super handig om het inslaan van je boodschappen makkelijker te maken. 1 of 2 keer per week gaan of dagelijks scheelt behoorlijk veel in tijd; je koopt minder snel te veel of onnodige producten (voorkomt weggooien); je bent voorbereid. Een stuk efficiënter dus.  En als je met je gezin er een wekelijks uurtje van maakt waarin iedereen mag meedenken ben je ook gezamenlijk bezig met gezond en lekker eten. Maak je gebruik van de aanbiedingen dan levert het ook financieel winst op.

Voedingsadvies voor een gezond en gevarieerd dagmenu

Wat is een gezond en gevarieerd dagmenu? Het voedingscentrum adviseert per week 1 x vette vis en maximaal 500 gram vlees te eten. Dit is inclusief vleeswaren waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Ook is de richtlijn varieer met groenten en fruit en wissel af met peulvruchten, vis, vlees en eieren. Of ga je voor meer plantaardig in plaats van vlees? Dan horen daar ook bij tofu, tempé of noten of nog een keer peulvruchten. Let ook op dat je niet elke dag aardappelen eet .Varieer met volkorenpasta, zilvervliesrijst of bijvoorbeeld volkoren bulgur. De geadviseerde hoeveelheid  groente is minimaal 250 gram en voor fruit geldt; 2 stuks per dag.

Maak de gezonde keuze makkelijker en verleidelijker