Elk pondje gaat door het mondje

Elk pondje gaat door het mondje is lange tijd als de waarheid gepredikt aan iedereen die wilde afvallen. Maar inmiddels is duidelijk dat de werkelijkheid wat genuanceerder ligt. We weten wel dat minder eten én meer bewegen de manier is om te vermageren. De redenering is: minder brandstof voor je lichaam ten opzichte van wat je verbruikt. Als je elke dag een uur gaat wandelen en je blijft hetzelfde eten dan verliezen de meeste mensen gewicht. Hetzelfde verhaal als je bijvoorbeeld besluit te stoppen met drinken van frisdrank. Minder energie-inname bij gelijkblijvend verbruik. Kwestie van balans. Maar voor de goede lezer: ik schrijf dat dit geldt ‘voor de meeste mensen”. Want die balans kan ook verstoord zijn geraakt door te weinig slaap, te veel stress of disbalans in je hormoonsysteem.

Het goede nieuws is dat je die disbalans kan herstellen. Bijvoorbeeld door meer te bewegen. Het liefst buiten in de natuur. Je spieren ontspannen waardoor je zowel geestelijk als fysiek ontspant en stress vermindert. Probeer het maar eens uit. Ga een fietstocht of wandeling maken. Vraag, als je dat fijn vindt, een vriend of vriendin mee en maak je hoofd leeg. Ervaar als je thuis bent bewust hoe je je voelt. Grote kans dat je hoofd helderder is geworden omdat je afstand hebt genomen. Je hebt minder zin in snoepen of slaapt die nacht goed. Alle factoren hangen met elkaar samen. Je eet gezonder, je hebt een uur niet gezeten maar bewogen, je hoofd heeft rust gekregen, en je slaapt beter. Zodra je de eerste stap zet naar herstel van de balans, krijg je de ene beloning na de andere.

Is je eerste stap meer bewegen, elke dag op tijd naar bed, door de week geen alcohol of het besluit elke dag 2 stuks fruit te eten? Zet die eerste stap! Weet dat elke stap telt en bijdraagt aan herstel van de disbalans. Merk je dat je meer energie krijgt? Worden dingen leuker? Krijg je meer zelfvertrouwen en ben je trots op jezelf? Verlies je gewicht? Dan ben je op de goede weg! Afvallen door de balans te herstellen. Je vitaler voelen, overgewicht voorkomen, een betere conditie, een beter humeur zijn de beloningen die je kan verwachten.

Luister goed naar je lichaam en neem bovenstaande kennis mee in de aanpassing van je levensstijl en leer wat bij jou past. Heb je moeite om de eerste stap te vol te houden? Dat overkomt veel mensen. Maar wees je bewust dat je elke dag weer de draad op kan pakken. Heb je hulp nodig? Meld je aan voor een kennismaking (gratis) en we bespreken hoe ik je kan begeleiden naar een gezond gewicht en eetpatroon.