Vier de zomer met alcoholvrije zomerdrankjes

Minder alcohol deze zomer?

Minder drinken heeft veel voordelen. Het is gezonder voor je lichaam en geest. Hieronder lees je meer over het effect op je gewicht en op je fysieke en mentale gezondheid. Tegenwoordig zijn er genoeg variatie mogelijkheden die goed smaken. Denk aan alcoholvrij bier en wijn. Maar er ook een groot aanbod aan kwalitatieve alcoholvrije dranken als gins, likeuren en mixjes.
Je kan natuurlijk ook de keuken in duiken en zelf gaan experimenteren met verschillende smaken . Onderaan vind je een aantal voorbeelden  van non-alcoholische cocktails waarmee je de zomer kan vieren.

Caloriedrankjes

Een cocktail zonder alcohol is steeds vaker in de horeca te koop. Het is een gezonder alternatief want levert minder calorieën. Drank is een echte dikmaker. De alcohol zelf is de grootste energiebron. Maar veel drankjes of mixjes bevatten veel suikers dus extra calorieën. Het aantal calorieën uit deze drankjes is dus hoog en de hoeveelheid van de belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen zijn laag. En een extra component om te overwegen minder te drinken, als je wilt afvallen, is dat drank aanzet tot snacken. Het werkt namelijk eetlust opwekkend en in onze eetcultuur zijn drank en eten onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Wil op je gewicht (gaan) letten, is het goed om te weten dat alcohol een extra dik makend effect heeft omdat het de afbraak van vet uit de voeding vertraagt en er zo voor zorgt dat meer vet in je lichaam wordt opgeslagen. Misschien dat je het herkent. De befaamde bierbuik bij mannen . Bij vrouwen, afhankelijk van de leeftijd, rond de heupen of ook rond het middel.

Minderen of niet?

Minder alcohol is goed voor je lever, verbetert de kwaliteit van slapen (uitgerust wakker worden),  en vermindert de kans op maagproblemen, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, hersenschade en bepaalde vormen van kanker. En dan heb ik het nog niet over de invloed van te veel drank op je gedrag en rijvaardigheid.

De voordelen op een rijtje:

  • Minder calorieën dus gezonder gewicht; wat weer goed is voor je hart- en bloedvaten,
  • Lager vetpercentage in je lichaam m.n. rond je organen als de lever
  • Gezonder en volwaardiger voedingspatroon omdat je kiest voor drank en voeding met meer voedingswaarde
  • Beter slapen waardoor je je fitter voelt en meer energie hebt
  • Minder kans op ziekten zoals kanker, alzheimer, hartklachten, maag en lever
  • Minder kans op hersenschade en alzheimer
  • En je voelt je vaak zelfverzekerder en opgewekter omdat je leert nee te zeggen
  • Minder kans op ongewenste sociaal gedrag. Denk aan agressiviteit, rijen onder invloed,

Non-alcoholische dranken

Zoals gezegd zijn er super veel lekkere non-alcoholische dranken te koop of zelf te maken. Een drankje hoeft zeker niet saai te zijn als er geen alcohol in zit. Denk je er over om te minderen? Om wat voor reden dan ook? Enkele recepten om inspiratie op te doen vind je hier.

3 lekkere alcoholvrije drankjes

Alcoholvrije sangria
Voor 6 glazen
Ijsblokjes
2 liter gingerale
1 liter vruchtensap (sinaasappelsap en/of druivensap)
Verschillende soorten fruit; appel, watermeloen, kiwi, sinaasappel, limoen en blauwe bessen
Vul de kan met ijsblokjes, de gingerale, vruchtensap en het in plakjes gesneden fruit.
Laat het een uur in de koelkast koud worden en de smaken intrekken.

Alcoholvrije mojito
Voor 1 glas
10 blaadjes munt
1 theelepel (riet)suiker
Halve limoen
ijsblokjes
200 ml tonic

Doe de suiker, munt en limoen in een glas. Stamp alles goed aan met stampertje of lepel. Voeg de ijsblokjes en gingerale toe en meng nog even goed door elkaar.

Komkommer limoen cocktail met steranijs

Voor 4 glazen
1 limoen
2 snackkomkommers
IJsblokjes
65 ml vlierbloesemsiroop
650 ml mineraalwater (bijv spa met muntsmaak)
2 verse munt takjes

Snij de limoen door midden en pers 1 helft uit. De andere helft snij je in minimaal 4 plakjes. Snij de komkommer in dunne lange linten. Verdeel de komkommer over 4 glazen en voeg de ijsblokjes toe. Voeg vervolgens de vlierbloesemsiroop en de spa toe. Roer de drankjes goed door. Verdeel de steranijs en de limoenschijfjes over de glazen. De munttakjes als laatste als de garnering toevoegen.