Vitaal vooruit 1, 2, 3 campagne

Campagne-uitleg en ‘spelregels’

Van 21 september tot en met 15 november vindt de Vitaal Vooruit 1,2,3 online campagne plaats, een positieve actie om jou uit te dagen je eetpatroon direct te beïnvloeden en te focussen op een gezonde toekomst.

De campagne legt de nadruk op 3 praktische eet-uitdagingen voor elke dag, die dus samen de 1,2,3 uit de campagnetitel vormen:

 • 1 handje noten
 • 2 stuks fruit
 • en 3 ons groente

De uitdaging is alle dagen in de komende weken – in ieder geval tot het einde van onze campagne op 15 november – mee te doen met deze driedelige dagelijkse uitdaging. Het is het mooiste als je elke dag deze drie vinkjes kan zetten, maar ik begrijp ook dat dat niet altijd lukt.

Juist door er elke dag weer voor te gaan, maak je uiteindelijk een groot verschil: blijvend-veranderende eetgewoonten, die je gezondheid verbeteren op de lange termijn. Deze campagne maakt je bewust van wat je elke dag eet, maar ook hoe je kunt variëren binnen bepaalde voedingsgroepen en hoe leuk dat is. En hoe lekker! En als je er de weegschaal positief mee beïnvloedt, is dat natuurlijk mooi meegenomen!

Spelregels

Oké, de uitdaging is dus om elke dag dat handje noten, de 2 stuks fruit en de 300 gram groente te eten (maar meer groente mag ook 🙂 ). Maar wat valt daar dan allemaal onder?

3 ons Groente

Je kunt alle soorten groenten in elke (bereidings)vorm eten. Toch is er een voorkeur voor:

 • Verse groente of voorgesneden groente
 • Diepvriesgroente zonder suiker en/of zout eraan toegevoegd
 • Groente in blik of glas zonder suiker en/of zout eraan toegevoegd
 • Gepureerde groente zonder suiker en/of zout eraan toegevoegd

Groentesappen, groentesmoothies en groente à la crème kun je beter links laten liggen. Zo wordt de uitdaging nog wat…. uitdagender! De 3 ons is de bereide hoeveelheid. Dus niet het gewicht dat je afweegt in de supermarkt. Bij het snijden van bijvoorbeeld een broccoli verlies je wat grammen. En groente zoals andijvie slinkt tijdens het koken.

300 Gram groenten, is dat niet erg veel?! Gaat dat wel lukken? Gedurende de campagne laat ik je zien dat dat inderdaad heel goed kan en geef ik je regelmatig tips, hoe je deze drie ons kunt eten. De truc zit ‘m in het verdelen over de dag: eet groenten als tussendoortje, bij je lunch, bij je avondeten en ja – het kan zelfs bij het ontbijt. Neem elke dag een kijkje op de sociale media voor recepten en tips en tricks! Wie weet eet je op het eind van deze campagne wel meer dan 300 gram!  Geen beperkingen dus.  Groenten zijn puur, lekker, gezond en laag in calorieën.

2 stuks Fruit

Tijdens de Vitaal Vooruit 1,2,3 campagne daag ik je uit om twee stuks fruit te eten. Ik bedoel daarmee twee porties van ongeveer 100 gram per portie. Net als bij groente telt elke vorm van fruit, maar er zijn wel wat aanraders:

 • Vers fruit en – als dat kan- met schil
 • Voorgesneden fruit zonder suiker eraan toegevoegd
 • Diepvriesfruit zonder suiker eraan toegevoegd
 • Gedroogd fruit zonder suiker eraan toegevoegd

Het is dus de bedoeling dat je in totaal zo’n 200 gram fruit per dag eet. Laat fruit in blik of vruchtensap zoveel mogelijk staan, een gemakkelijke regel is dat je fruit moet “kauwen”: dan is het het gezondst! Waarom? Geperst of gemalen fruit levert minder van de zo waardevolle voedingsstoffen op. Bij bereiding verlies je vitamine C. Daarom is fruit met schil het beter dan geschild fruit. En bij het maken van sap gaan ook de vezels verloren. Sappen bevatten veel suiker en weinig vezels en worden beschouwd als suikerhoudende dranken.  Daarom zie je die niet in het rijtje hierboven staan.

1 handje Noten

Elke dag een handje noten is goed voor je en een simpele en lekkere manier om goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Ze bevatten super veel goede voedingsstoffen zoals eiwit, ijzer, vitamine E en B. Houd het bij maximaal 25 gram per dag*, want noten zijn best calorierijk en ook met één handje krijg je de mineralen en goede vetten binnen.

 • Alle soorten noten, pinda’s en amandelen zijn oké, mits ze ongezouten zijn.
 • Pinda’s en noten voorzien van chocolade, een gesuikerde laag of van het type borrelnootje raden we af.
 • In plaats van een handje noten kun je ook notenpasta of notenspread eten. Op brood bijvoorbeeld. Kies dan wel een notenpasta die uit 100% noten bestaat, die is het gezondst.

Hoewel alle noten gezond zijn, kan een klein deel van de voedingsstoffen verloren gaan wanneer noten geroosterd of gebrand worden. Dat effect is minimaal. Gezouten noten zijn veel te zout, wat bloeddruk-verhogend werkt.

Heb je een notenallergie? Dan raad ik je uiteraard af om mee te doen met dit onderdeel van de campagne. Noten zijn moeilijk één-op-één te vervangen, dus leg in dit geval je focus op het fruit en de groente en zorg dat je voldoende onverzadigde vetten binnenkrijgt, via andere bronnen zoals plantaardige oliën en vette vis.
 

Hoe kun je meedoen?

Meedoen is heel simpel: beslis dat je vanaf maandag 21 september elke dag probeert om aan de driedelige uitdaging te voldoen! Volg mijn Facebook pagina voor inspiratie en informatie en aanvullende tips.

de bijbehorende bingokaarten kun je hier downloaden bingokaarten Vitaal vooruit BGN

Wil je graag persoonlijk begeleid worden tijdens de Vitaal Vooruit 1,2,3, campagne? Maak dan een afspraak of stuur een berichtje met jouw vraag. Veel van mijn cliënten vinden mijn begeleiding waardevol. Een eetpatroon dat je al jaren hebt, verander je niet zomaar. Maar met persoonlijke begeleiding aangepast aan jou en jouw leven wordt dat wel mogelijk. Zie ook Wat klanten vertellen