Concentratiedip voorkomen (zonder koffie)

5 tips om een dip op je werk te voorkomen

Heb je dat ook wel eens op je werk? Je hebt moeite om je concentratie vast te houden en je krijgt halverwege de middag een dip. Hieronder 5 tips om je energieniveau in balans te houden:

  1. Onvoldoende water drinken  en/ of alleen zoete dranken drinken kan zorgen voor een dip in je concentratie. Drink minimaal 2 liter water (vocht) per dag zodat je voldoende gehydrateerd blijft. Koop een waterfles en neem die overal mee naar toe. Als je niet een fan bent van water voeg dan naar eigen smaak stukjes fruit, citroen of munt toe. Kies voor water want frisdrank en vruchtensap bevat veel suiker. De suikers uit deze dranken worden snel in je bloed opgenomen en zorgen voor een hoge piek in je bloedsuiker maar ook weer voor een snelle daling. Dit heeft vaak tot gevolg dat je lichaam om meer suiker vraagt en jij je niet kan concentreren.
  2. Kies voor thee en dan bij voorkeur groene of zwarte thee zonder suiker. Bijkomend voordeel is dat zwarte thee en groene thee de bloeddruk verlagen en helpt bij het behoud van een gezond gewicht. Met 3 koppen thee per dag heb je al voordeel. Wil je koffie, houdt dan als leidraad aan maximaal 3 koppen koffie per dag. Koffie en thee tellen trouwens mee in de aanbevolen 2 liter vocht per dag.
  3. Zorg voor een gezonde en voedzame lunch. Een gezonde maaltijd met voldoende eiwitten, vezels en gezonde vetten levert genoeg energie voor de hele middag. Eiwitten haal je uit vlees, vis of zuivel of natuurlijk ei. Groente of fruit leveren de vezels en gezonde voedingsstoffen als vitaminen en mineralen. Gezonde vetten zitten in plantaardige oliën, noten en in vette vissoorten. Voorbeelden van een gezonde voedzame lunch is een volkoren boterham met ei en tomaat. Of een salade met komkommer, tomaten, geroosterde kip, avocado, en pijnboompitten.
  4. Neem de tijd voor de lunch en als het mogelijk is, ga ook naar buiten. Nog mooier: maak een wandeling met een collega en ga even helemaal weg van je werkplek. Dagelijks een half uurtje lopen is goed voor je humeur, voor je geheugen en is goed tegen stress. En dat zijn maar een paar voordelen van wandelen.
  5. Heb je, ondanks je gezonde lunch, toch zin in een tussendoortje kies dan voor ongezouten noten (handje), fruit (ongeschild), groenten of een bruine boterham. Kant-en-klaar snacks als muesli-repen bevatten veel suiker met als gevolg een grote kans op die energiedip. En na een half uur nog meer zin in iets zoets.