Tips voor de kerst; gezonde keuzes maken

Tips om de kerstdagen (gezond) te genieten van al dat lekkers

Voor veel mensen staan de kerstdagen voor gezelligheid en samen genieten van lekker eten. Ik heb voor jou enkele tips verzameld als jij je zorgen maakt over eventuele extra kilo’s die de weegschaal zal aangeven na afloop van het jaar 2021.
De voedingsmiddelen en maaltijden van deze dagen zijn vaak heel lekker maar ook calorierijk.  En de lekkernijen zijn bepaald niet gezond. Producten met veel suiker, ongezonde vetten en veel alcohol doen je gezondheid en gewicht niet veel goeds. Wil je genieten maar met mate zodat je niet aankomt en in ieder geval gezonde keuzes maakt?  Lees dan snel verder.

Ik adviseer iedereen om te genieten van de fijne dagen en ook van de kerst en oud & nieuw lekkernijen….maar ga voor wat je echt lekker vindt. Maak een bewuste keuze en bepaal waar jij blij van wordt. Eet niet omdat het op tafel staat en maar maak een plannetje van te voren.  Haal niet te veel lekkers in huis want dan wordt de verleiding om alles op te maken wel erg groot. Wees je bewust dat jij aan het stuur staat en dat jij weet wat goed voor jou is. Durf dus ook nee te zeggen als je genoeg gegeten hebt of als die keuze niet past binnen jouw plan voor die dag.

Heb je wat tips nodig om dit vergemakkelijken? Hieronder enkele tips hoe je in controle kan blijven en wat jou daar bij kan helpen.

Tips om nee te zeggen

 1. Nee zeggen is niet onvriendelijk. Als je weet wat voor jou goed is, als je bepaalt hebt wat voor jou voldoende is of gezond, als je voor jezelf hebt opgeschreven wat je doel is, en als je ook weet waarom heb je inzicht. Dat is de eerste stap. Inzicht heb je nodig om gemotiveerd en bewust te bepalen wat je wel en niet kiest. Je voelt je sterker als jij je doel bepaalt hebt en weet waar je het voor doet.
 2. Nee zeggen gaat makkelijker als je niet te moe bent. Dus slaap voldoende. Ook balans tussen ontspanning en inspanning is belangrijk voor je energieniveau.
 3. Nee zeggen gaat ook beter als je niet te hongerig bent. Blijf gedurende de feestdagen de regelmaat aanhouden in je maaltijden. Sla niet je lunch over omdat je laat ontbeten hebt. Grote kans dat je halverwege de middag of bij het avondeten te snel en te veel gaat eten of snacken. Je kunt zorgen voor voldoende verzadiging maar de hoeveelheid beperken door tijdens de lunch te kiezen voor een salade in plaats van je standaard lunch.
 4. Voldoende beweging en liefst buiten de deur helpt om je energie op peil te houden en is goed voor je bloedsomloop en stofwisseling. Altijd beter dan de hele kerstdag op de bank te zitten.  Je wordt er blij van door de feel good stofjes die vrij komen na 30 minuten flink bewegen. En als je beweegt eet je niet 🙂

Tips om te plannen en verleidingen weerstaan

 1. Bepaal van te voren hoeveel alcohol je gaat drinken. En drink naast elk glas alcohol ook een glas water. Dit voorkomt uitdroging, een kater de volgende dag en beperkt de snelheid waarmee je voor het volgende glas gaat.
 2. Hetzelfde geldt voor als je ergens gaat eten. Bepaal ook dan vooraf of je wel of niet veel gaat opscheppen, of je tegen de gastvrouw of -heer vooraf vertelt dat je niet te veel wilt eten, of je met de fiets er naar toe gaat of met de auto (als dat een optie is), en of je gaat voor de oliebol of in plaats daarvan voor het glas champagne.
 3. Richt je omgeving goed in. Haal voldoende groenten en fruit in huis. Zet fruit en snoepgroente op tafel. Zorg er voor dat snoep, kerstkransjes of andere zoetigheid niet in het zicht staan. De verleiding wordt dan kleiner. Zet een kan met water op tafel en bepaal voor jezelf dat die waterkan op het eind van de dag leeg moet zijn.
 4. Wissel af met balansdagen; eet op die dagen wel een goed ontbijt, eet minder suikerrijke tussendoortjes, of lunch met een salade. Probeer na het dineer niet meer te eten en te drinken. Bepaal welke dagen je wel of niet gaat drinken en welke dagen jouw balansdagen worden. Zorg ervoor dat je op die dagen de regelmaat in bewegen, eten en slapen zoveel mogelijk aanhoudt en/of herstelt.
 5. Koop slim in. Zoals hierboven al staat koop niet te veel en ga niet voor de meest calorierijke of zoete hapjes en snacks. Maar maak thuis een boodschappenlijstje waarbij je let op voldoende variatie in gezond en lekker.  Wil je minder calorieën eten? Of ben jij je bewust dat je de hoeveelheid suiker of zout wilt beperken? Met de app van het voedingscentrum “kies ik bewust” kun je snel voorbeelden vinden van een betere gezonde keuzes.
  Heb je toch veel over? De diepvries is je beste vriend. Bewaar zoveel mogelijk of maak op derde kerstdag ovenschotel met alle restjes.

Ik wens je hele fijne feestdagen en een gezond en bewust 2022!