In Nederland wordt veel eten weggegooid. Volgens onderzoek is dat zelfs een kwart van ons eten! Voedselverspilling voorkomen is hard nodig. Al dat weggegooide eten is verbouwd, vervoerd, en bereid. Dat heeft energie gekost. Om iedereen de komende eeuw te kunnen blijven voeden met gezond voedsel is het voorkomen van voedselverspilling en het besparen op energie een essentiële stap. En minder weggooien is natuurlijk ook fijn voor je portemonnee.
In de week van 12 tot 19 september 2022 wordt aan alle Nederlanders gevraagd thuis een week lang geen voedsel te verspillen. Doe je mee?
Ik heb tips en ideeen op deze pagina verzameld. Welke spreekt jou aan? Probeer die eens uit de komende week. Elke verandering begint met een kleine stap.
Tips om slim boodschappen doen en voedselverspilling te voorkomen
- Maak een planning: beetje saai misschien maar het werkt wel als je vooraf bepaald wat je de komende dagen gaat eten. Zowel voor de avondmaaltijd als voor de lunch. Waar heb je zin in en wat heb je al een tijdje niet gegeten? Houd daarbij rekening of je tijd hebt om uitgebreid te koken op bepaalde dagen en wanneer niet. Ben je veel thuis of ga je ergens uit eten? Ga je sporten en eet je daardoor laat? Het telt allemaal mee bij het samenstellen van je weekmenu.
- Maak een boodschappenlijstje voordat je boodschappen gaat doen. De supermarkt maakt gebruik van slimme marketingtrucs om je meer te laten kopen dan je eigenlijk wilt. Dus houd je aan het lijstje en ga niet met een lege maag naar de supermarkt.
Bij mij helpt het om de boodschappen vooraf te bestellen en dan op te halen. Je kan natuurlijk ook deze laten bezorgen in plaats van naar de winkel te gaan. - Artikelen uit de diepvries zijn vaak net zo gezond als verse. Bevroren groente en fruit kun je langer bewaren. Wat je niet nodig hebt, kan weer terug de diepvries in.
- Wees kritisch met aanbiedingen. Zwicht niet altijd voor een goede prijs als je het artikel niet binnen de houdbaarheidsdatum gaat opeten. Kan je het lang bewaren dan is een goede aanbieding altijd fijn natuurlijk.
- Er zijn steeds meer aanbieders van maaltijdboxen. Je ontvangt precies de juiste hoeveelheid ingrediënten die je nodig hebt om jouw maaltijd te koken.
Slim koken tegen verspilling
- Ga na wat je nog hebt liggen in de voorraadkast en de koelkast. Zijn er voedingsmiddelen die bijna over datum zijn en snel op moeten? Bedenk bij het maken van je planning hoe je dat kan gebruiken in je maaltijd van die dag. Er staan veel recepten op internet waar je kan zoeken op ingrediënt. Heb je geen zin in experimenteren in de keuken? Restjes van groenten, vlees of fruit zijn goed te verwerken in een salade voor de lunch. Of wat vind je van een wrap voor de warme maaltijd bereidt met restjes en je favoriete kruiden? Niet moeilijk en snel klaar te maken.
- Heb je toch vaak eten over? Je kan 1 dag in de week “restjesdag” maken. Op de site van samentegenvoedselverspilling staat een gratis kookboekje met leuke recepten.
- Kook niet meer dan je nodig hebt. Dat kan best lastig zijn. Wil je hier wat preciezer in worden, kook dan de eerstvolgende keren met de weegschaal er bij. Nadat je een paar keer hebt afgewogen weet je beter hoeveel je eigenlijk nodig hebt. Heb je geen weegschaal? Een koffiemok of eetmaatje van het voedingscentrum zijn handige hulpmiddelen hierbij. Laat je niet beïnvloeden door de verpakkingen van de supermarkt. Die zijn niet altijd afgestemd op de portiegrootte per persoon.
- Brood wordt ontzettend veel weggegooid in Nederland. Zonde want er zijn erg veel manieren om oud brood te verwerken en alsnog te gebruiken en verspilling te voorkomen. Denk aan het maken van croutons voor in je salade. Een Italiaans recept waarin oud brood verwerkt kan worden is Panzanella. Met oud brood, tomaten, azijn en olijfolie en kruiden als zout, peper en basilicum maak je een heerlijke voedzame salade van.
Brood kan je ook oppimpen door het als tosti te eten of in de oven met wat olijfolie knapperige bruchette van te maken. Wentelteefjes, broodpudding het zijn allemaal heerlijke budgetvriendelijke mogelijkheden.
Om te voorkomen dat brood bederft is het invriezen de beste methode natuurlijk. Reken uit hoeveel brood je de komende 2 dagen nodig hebt, en vries de rest in.
Tips om je eten te bewaren en over houdbaarheid
- Bewaar kliekjes van de maaltijd in afgesloten dozen zodat ze lang(er) goed blijven, niet uitdrogen en zonder te veel smaakverlies de volgende dag(en) kan gebruiken. Met een sticker op het doosje geef je aan de inhoud en de datum zodat je weet hoe lang het nog te gebruiken is.
- Kliekjes kun je in een afgesloten bewaardoosje 2 dagen in de koelkast bewaren als de temperatuur maximaal 4 graden is. Laat het restje van je maaltijd niet te lang buiten de koelkast staan.
- Er zijn stickers te bestellen bij het voedingscentrum over hoelang je voedingsmiddelen kan bewaren in de koelkast en de vriezer. Zie ook de site “bewaarwijzer” met per voedingsmiddel uitleg over slim bewaren en houdbaarheid van producten.
- Weet jij het verschil tussen de 2 houdbaarheidsdatums die je op een verpakking kan vinden? De “Ten minste houdbaar” datum betekent dat je het product nog kan gebruiken maar dat de smaak wat minder kan zijn na die datum. Kijk of proef of het nog lekker is.
“Te gebruiken tot” is de datum die op zeer bederfelijke producten staat. Dat is de laatste dag waarop je het nog veilig kan eten. Houd die datum in de gaten dus. Verwacht je dat je niet voor die tijd het gaat eten, vries het dan zo snel mogelijk in. Verse producten als groente en fruit staat vaak geen datum op. Dan is het verstandig om deze niet te lang te laten liggen. Ook hier geldt dat het belangrijk is dat je verse voedingsmiddelen op de juiste manier bewaard.