Minder vlees eten? Hoe doe je dat?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om flexitariër te worden, of met andere woorden minimaal 3 dagen per week geen vlees te eten. Uit onderzoek blijkt dat al meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft besloten om regelmatig vegetarisch te eten. De redenen zijn verschillend: het dierenwelzijn, voor het milieu, of vanwege de gezondheid.

Wil jij ook een dag vega eten? Maar vind je het moeilijk om een lekkere maaltijd zonder vlees te maken waar het hele gezin blij mee is? Of ben je bang dat je voeding niet volwaardig is en dat er te weinig vitaminen of mineralen in de dagelijkse maaltijd zit? In dit artikel leg ik uit dat groente, fruit, peulvruchten, brood, graanproducten, zuivelproducten en eieren samen alle voedingsstoffen bevatten die het lichaam nodig heeft en dat ook jij de uitdaging kan aangaan.

Minder vlees bereik je met de volgende vleesvervangers op je brood: 100% pindakaas, humus, ei of groente(spread). Bedenk dat kaas geen goede vleesvervanger is. Kaas bevat namelijk veel verzadigd vet en vormt, voor wie duurzaam wil eten, geen goede keuze. Het advies is maximaal 40 gram kaas per dag.
Eet fruit, groenten en andere vitamine C bronnen volop bij elke maaltijd omdat dit de opname van ijzer bevordert. Melk, thee, koffie of rode wijn bij de maaltijd belemmeren dat juist. Dus beperk deze dranken tijdens de maaltijden.
Kies je voor peulvruchten als vleesvervanger, zorg dat de maaltijd ook een graanproduct bevat zoals brood of rijst. De eiwitten van beide voedingsmiddelen vullen elkaar aan en vormen zo gezonde eiwitsamenstelling van je maaltijd.
Maar wat vooral goed is om te onthouden; zorg voor variatie ook met je keuze in vleesvervangers!

Vegetarische recepten zijn tegenwoordig volop online verkrijgbaar. Enkele voorbeelden zijn:

  • Wraps met groente en bonen,
  • Lasagne met kaas en ei,
  • Pittige groente curry met tofoe,
  • Pasta met groente, paddenstoelen en noten.

Enthousiast geworden en ook een keer proberen? Meer recepten vind je op de site van het voedingscentrum en de vegetariërs bond.