Hoeveel suiker zit er in je voeding?

Dit wil wist je nog niet over suiker

Suiker zit in meer voedingsmiddelen dan je zou denken. Wil je minder suiker eten? Dat is nog niet zo makkelijk want fabrikanten hebben veel schuilnamen verzonnen voor suikers. Waarom? Doordat het ingrediënt niet als suiker vermeld staat op het etiket kan de gemiddelde consument niet direct zien dat het product suiker bevat en dat verkoopt beter. Een marketingtruc dus.

Het is een kunst om al die schuilnamen te kennen en de suiker uit je eten te vermijden. Ben jij iemand die bewust wil eten en te veel toegevoegde suiker in je voeding wil voorkomen? Mijn eerste tip is: lees het etiket goed en bekijk de ingrediëntenlijst. Deze lijst  laat zien waar het voedingsmiddel uit bestaat. Het meest gebruikte ingredient staat vooraan in de lijst. Dus begint het overzicht met suiker of staat het als tweede vermeld. Dan weet je direct dat er veel suiker aanwezig is.

Ik geef je in dit artikel algemene tips hoe je de suikers kan herkennen en een vijftal voorbeelden van producten waar suiker aan toegevoegd is.  Daar waar je het niet zou verwachten!

Schuilnamen van suikers herkennen

Een naam als nectar klinkt onschuldig. Maar nectar wordt in je maag en darmen omgezet in suiker en bevat bijna net zoveel suikermoleculen als de suiker die we in onze koffie doen en geeft precies dezelfde zoete smaak.

Er zijn drie termen die je vaak terugziet op de ingrediëntenlijst en gebruikt worden in de schuilnaam:

  • De term bevat stroop of siroop
  • De term bestaat deels uit suiker
  • De term eindigt op ‘ose’. Voorbeeld glucose en fructose

En dan zijn er nog een aantal uitzonderingen die niet snel te herkennen zijn.
TIP: gebruik de app “kies ik gezond” van het voedingscentrum om de ingrediëntenlijst van het product te scannen. Deze app vertelt je precies wat er in het artikel zit en wat je beter kan kiezen.

Een lijst met alle namen van suikers staat op de site van het diabetesfonds.

Verborgen suikers

Suiker is lekker zoet en daarom zijn veel mensen er dol op. Fabrikanten voegen het dus maar wat graag toe aan hun producten. Niet altijd voor de zoete smaak alleen. Het is ook een goed conserveermiddel zodat het artikel langer houdbaar is. Denk bijvoorbeeld aan jam. Andere toepassingen zijn kleuring en stabilisator.

5 voorbeelden van producten met verborgen suikers:

Tomaten- en pastasaus

De saus smaakt niet zoet maar de fabrikant heeft in veel gevallen toch suiker toegevoegd. Check dus de ingrediëntenlijst op het etiket. Of nog beter maak de saus zelf van  tomaten (vers of uit blik) en groenten met kruiden. Vind je dat niet altijd te doen omdat het veel tijd kost. Dan is het goed om te weten dat je tomatensaus heel goed kan invriezen. Zo heb je altijd wat op voorraad. De hoeveelheid suiker in vleeswaren is gelukkig beperkt.

Vleeswaren 

Een ander hartig product waar je het niet zou verwachten is kipfilet waar suiker in de vorm van dextrose is toegevoegd. Ook bevatten vele soorten leverworst suiker als ingrediënt. Het donkere randje van katenspek smaakt zoet en is gemaakt door suiker te karamelliseren. Salami of chorizo bevat ook suiker om het langer houdbaar te maken.

Oké dan maar een ander broodbeleg?

Pindakaas en sandwichspread

Je stapt over naar light pindakaas. Light zal een gezonde keuze moeten zijn, maar helaas. Je raadt het al. De producent heeft de pindakaas minder vet gemaakt maar daarvoor in de plaats suiker toegevoegd. Ook als je denkt met Sandwichspread een goede keuze te maken, want ja 30% groente, maar helaas ook suiker in de ingrediëntenlijst.

Maaltijdsalade en dressings

Ook bij de kant en klaar producten is het wijs om de etiketten te bestuderen. Neem bijvoorbeeld de maaltijdsalades die de supermarkten verkopen. In de sausjes zit veel suiker. Als je zelf je salade maakt raad ik je aan je eigen sladressing te maken. Bijna alle kant-en-klaar dressings bevatten toegevoegd suiker. Soms is het ‘gewoon’ suiker, maar andere namen die je kan tegenkomen zijn, dextrose, glucose-fructosestroop of een zoetstof.  Het beste maak je natuurlijk je dressing zelf. Een gemakkelijk recept is balsamicoazijn en extra vierge olijfolie met bijvoorbeeld mosterd of kruiden voor de smaak.

Gezonde repen

Ontbijt- of repen voor tussendoor prijzen zichzelf aan als een gezonde keuze. “Zonder toegevoegde suikers”, “rijk aan vezels”, of  “met fruit en noten”. Deze repen bevatten vaak gezondere ingrediënten zoals havermout, noten, zaden en pitten. Toch kunnen gezonde repen ook suiker bevatten. Lees goed de verpakking. Wat ik tegenkwam als schuilnamen was: glucosestroop, fructose en maltodextrine, honing, gepofde rijst (rijst, suiker), oligofructose, melasse, moutextract, karamel etc. Dit zijn allemaal andere vormen van suiker die, eenmaal opgenomen in ons bloed, zich hetzelfde gedragen als suiker.

Vind je het moeilijk alle claims op een etiket van een voedingsmiddel te beoordelen? Lees dan mijn blog over etiketten; een wegwijzer naar een gezonde keuze.